Home

Kerkdiensten / Online
Preken


Jan BosContact:
Jan C. Bos
Wagnerkade 59,
2102 CT Heemstede
T  023 5332455
E jancbos@antenna.nl




Zondag 17 maart 2024 Het nieuwe verbond dat Jeremia belooft
Jeremia 31, 3--34  Kerkcentrum Holy Vlaardingen
Dat nieuwe verbond, dat God bij monde van zijn profeet Jeremia belooft, komt het er ooit nog eens van? Jeremia dacht dat het zou gaan gebeuren als de lijdenstijd van Jeruzalem in Babel zou zijn volbracht. Hij troost zijn arme volk dat zichzelf zo in de nesten had gewerkt ermee. ). Rachel weent nu in Rama, maar haar tranen zullen worden gedroogd Efraïm heeft nu verdriet, maar zal opnieuw een zoon van de Eeuwige worden.
Maar ach, tot op vandaag huilt Rachel om haar kinderen. Rachel huilt om de kinderen in kibboets Be-eri die door Hamas zijn verkracht en vermoord. En ze huilt om alle kinderen in Gaza die de hongerdood sterven. Tsaar Wladimir onderdrukt met zijn boevenbende het arme volk. Europa bewapent zich tot de tanden. De aarde kreunt onder onze win- en spilzucht.
Is de Eeuwige zijn belofte vergeten? Dat nieuwe verbond van Hem. Komt het er ooit nog eens van?
Lees meer

Zondag 3 maart 2024  De preek van Jeremia
Jeremia 26, 1-19; Johannes 2, 13-22  Verbondskerk Vijfhuizen
Er staat iemand te preken in onze kerk.
Die kerk is ons lief. Het is jouw kerk. Het is mijn kerk. Het is jullie kerk hier in Vijfhuizen. Het huis van onze God is dit. Ons heilig huis.
Er staat iemand te preken in onze kerk. Je hebt de vreemdeling, de wees en de weduwe onderdrukt, zegt hij. Je hebt de asielzoeker tot zondebok gemaakt. Je hebt de jeugdhulp een sluitpost gemaakt op je begroting en de toeslagmoeder met je wetten gefnuikt. Je hebt wierook gebrand op het altaar van de afgoden. Je hebt je overgeleverd aan de machten van de markt. Als jij maar lekker kopen en consumeren kan, is verder alles best. Als ze de zomerpret , de wintersport en de barbecue maar met rust laten, ben jij tevreden.
Er staat iemand te preken in onze kerk. Er staat iemand te preken in onze kerk. Hij heet Jeremia. Hoe luisteren wij naar hem?
Lees meer

Zondag 14 januari 2024  Water en wijn in Kana
Psalm 107 Jesaja 62 en Johannes 2, 1-11 Oude Kerk Heemstede
Hoeveel water zit er eigenlijk in zo’n stenen watervat? Er staan er zes bij de bruiloftszaal in Kana. Er hoort water in dat bestemd is om mee te reinigen. Er zit in een zo’n vat twee à drie metrete, lezen we in de Bijbel maar daar word ik niet veel wijzer van. Hoeveel water is dat. Dertig liter? Honderd liter?
Dat water is bedoeld om mee te poetsen en te boenen. Dat water is bedoeld om de mensen schoon te maken. Het is reinigingswater. En u en ik begrijpen allebei dat het dan niet zozeer gaat om uiterlijk schoon te worden. Dat is niet zo moeilijk voor elkaar te krijgen. Dat water is bedoeld om de mensen innerlijk schoon te maken.
Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen. We telden met zijn allen af. Vijf, vier, drie, twee, een. Gelukkig nieuw jaar. Een nieuw begin. Vijftigduizend mensen duiken in het ijskoude water. Weer helemaal schoon. Helemaal schoon? De oorlog gaat door, de honger ook. We zijn twee weken op weg. Er zijn mensen vermoord. Er zijn kinderen verkracht. Er wordt wanhopig gevlucht en ziekmakend gewacht. Hoeveel water zit er eigenlijk in dat vat? Is dat wel genoeg voor al het vuil in onze wereld?
Lees meer

Zondag 31 december 2023 Wat bedoelen de engelen met hun "vrede op aarde"?
Galaten 3, 24-29 en Lucas 2 22-40  Ontmoetingskerk, Haarlem
Wat bedoelen ze toch als ze van vrede op aarde zingen?
Vrede op aarde, zongen de engelen in de afgelopen kerstnacht. Vrede op aarde voor alle mensen die God liefheeft. Deden ze een jaar eerder ook al. Doen ze al tweeduizend jaar. Wat bedoelen ze toch?
Wat bedoelen ze in Gods Naam. Hoe kan die zang mij troosten nu er zo verschrikkelijk veel oorlog is.
Kunnen de engelen troosten in Oekraïne? Kunnen ze troosten in het Bijbelse land waar Hamas terroristen hebben gemoord en verkracht.  Kunnen ze troosten in Gaza dat plat wordt gebombardeerd door Israël? 
En kunnen ze ons leiden en beschermen in eigen land waar mensen wanhopig zijn omdat ze geen dak hebben boven hun hoofd en geld tekort om fatsoenlijk te leven. Kunnen ze dat nu heel veel tekort gedane en tekort geschoten wanhopige mensen hun heil hebben gezocht bij politieke stromingen die vreemdelingenangst uit buiten en vinden dat wij Nederlanders op één horen te staan. Kunnen ze raadgeven nu de angst voor verlies welvarende mensen parten speelt? Kunnen ze dat?
Lees meer

Zondag 10 december 2023 Midden onder U staat Hij die Gij niet kent
Jesaja 40 en Johannes 1, 19-28 Oude Kerk Heemstede
Veel mensen in Nederland  zijn onzeker over de toekomst. Ze zien alles voor hen achteruit gaan in plaats van vooruit. Vertrouwde buurten veranderen. Vertrouwde verbanden gaan teloor. Het maakt mensen onzeker, boos, wanhopig.  Wordt het nog een keer goed voor ons gewone mensen, zonder overlast van al die buitenlanders? Is er een huis voor mijn kind? Krijgen we zorg op onze oude dag? Mensen zijn ook bang.  Is er nog wel een plekje voor mij als ik geen echte Nederlander ben?  Dat bubbelt in eigen kring. Dat leest eigen gelijk. Jij ook, ik ook.  Angstig volk dat zijn hart vasthoudt.  Angstig volk dat zekerheid zoekt en controle, dat grip zoekt op de werkelijkheid maar zo moeizaam begrip heeft voor elkaar.  
Wie geeft ons moed en vertrouwen?  Wie?
Midden onder U staat Hij die Gij niet kent, zegt Johannes.
Is Hij hier ook, vandaag, terwijl wij het niet in de gaten hebben?
Lees meer

Zondag 3 december 2023  Kunnen we nog worden gered?
Jesaja 64 en Marcus 13, 24-37  Verbondskerk Vijfhuizen
Kunnen we nog worden gered?
Jesaja vraagt het zich af in een van de meest intense gebeden uit de Bijbel. 
Scheur u maar de hemel open om af te dalen!  Zo begint het.
Scheur toch de wolken weg en kom.
Het is gebeden in een stikdonkere tijd.  Het land is besmeurd.  De instellingen die de samenleving dragen, in die dagen Sion en Jeruzalem, zijn vervallen. De heilige plaatsen zijn vergaan.  Hoop heeft plaats gemaakt voor wanhoop en moedeloosheid.
Kunnen we nog worden gered?
Het is nu de eerste zondag van advent in 2023 en we lezen samen die oeroude tekst uit Jesaja.
En ik weet niet hoe het u vergaat maar als ik het hoor, dan hoor ik dat het over vandaag gaat. Dat het over onze tijd gaat.
Lees meer

Zondag 19 november 2023 Het laatste oordeel
Mat 25, 31-46   PG De Rank Nieuw Vennep
“Hun staat een eeuwige bestraffing te wachten”. Dat staat geschreven aan het slot van het Evangelie over de zeven werken van barmhartigheid. Hun staat een eeuwige bestraffing te wachten want ze hebben een hongerend medemens niet te eten gegeven en een dorstig mensenkind niet te drinken gegeven. Dat loopt dakloos over straat en het winkelend publiek gaat aan de overkant voorbij. Dat vlucht uit een onherbergzaam oord en wordt niet opgenomen! Al die onverschilligen die onaangedaan zappen op de bank, al die rijke westerlingen die geen sikkepit geven om de ellende en de pijn van mensen in leeggeroofde landen en door klimaatverandering verwoeste ge-bieden, hun staat een eeuwige bestraffing te wachten.
Dat staat geschreven aan het slot van het evangelie van deze zondag.
En wat vinden jullie daar nu van? Kun je dat met droge ogen aanhoren? Of leg je het wellicht, een beetje geërgerd terzijde?
“Hier kan ik helemaal niets mee”, zei iemand tegen mij. Wie van ons eigenlijk nog wel?
Lees meer

Zondag 5 november Houd je lamp brandend
Mat 25, 1-13  Verbondskerk Vijfhuizen
Bij alle verhalen die onze Heer vertelt in de laatste dagen van zijn leven is er één ding wat als een paal boven water staat en telkens weer benadrukt wordt: En dat is dat de mensenzoon komt.
De ene keer is Hij de heer van het huis die terugkomt bij zijn dienaren en kijkt of er goed voor hen is gezorgd, een andere keer een wijngaardenier die ons zijn wijngaard toevertrouwt, dan weer een rijk mens die rekenschap vraagt van alle goede gaven die je gekregen hebt,  in ons verhaal een bruidegom die met de bruiloftsgangers feest viert.  Wij allemaal zijn bruiloftsgangers, Hij is de bruidegom die zijn gasten onthaalt aan zijn tafel.
Je weet niet wanneer Hij komt, maar Hij komt.
Ooit komt het goed met deze wereld want God blijft zijn lijdende Schepping trouw. Dat lees ik vandaag, om te beginnen, in deze verhalen. Ooit komt het goed met deze verscheurde, geteisterde aarde. Ooit komt het goed met kind en kleinkind waar je je zo zorgen over kunt maken. Ik tenminste wel.   Ooit komt het goed.  Maar nu vandaag is het nacht.
Lees meer

Zondag 29 oktober 2023 God liefhebben is zijn schepping liefhebben
Mat 22, 34-46  Ontmoetingskerk, Haarlem
Wat houdt God liefhebben eigenlijk in.
Nogal wat mensen zeggen: Je hebt God lief door je naaste lief te hebben. Die andere mens is concreet en maakt ook het gebod concreet. Heb je die ander lief, dan heb je God lief.
Ik denk dat dit helemaal waar is.
Maar nu vandaag zou ik, om te beginnen, een ander accent willen benoemen. Een accent waarbij niet direct de mens centraal staat.
Je hebt God lief door zijn schepping lief te hebben. De vogels in de lucht, de bloemen op het veld, de vissen in het water en de dieren in de bossen, zij allemaal zijn door God geschapen en zingen, ieder op eigen wijze, zijn lof.
Lees meer

Zondag 15 oktober 2023  Moet de hel terug in de kerk?
Matteüs 22, 1-14  Kerkcentrum Holy Vlaardingen
Moet de hel terug in de kerk?
Professor Huijgen, de nieuw benoemde hoogleraar systematische theologie aan de PthU vraagt het zich oprecht af want er is veel hel in de wereld.
Er is veel hel. Wij allemaal denken met tranen in de ogen aan wat er gebeurd is op het jongerenfestival en de kibboets bij de grenstussen Israël en Gaza. Hamas-terroristen gingen als duivels te keer en vermoordden honderden tieners, tientallen vrouwen, mannen, kinderen, babies
en wat er nu gebeurt in Gaza.
Moet de hel niet terug in de kerk. Al was het maar omdat gruwelijk onrecht toch gestraft moet worden. Er moet toch recht zijn, hier, nu, ooit eens.
Huijgen kreeg veel commentaarvan Trouwlezers die hel en verdoemenis absoluut niet lusten.
Dat snap ik ook wel.
Lees meer

Zondag 17 september 2023  Vergeving voor Jona?
Jona 2 en Matteüs 18, 21-35 Oude Kerk Heemstede
Is er vergeving voor Jona?
In het Evangelie van vanmorgen vraagt Petrus aan Jezus: Heer, als mijn broeder of zuster tegen mij zondigt, hoe vaak moet ik dan vergeving schenken? Tot zevenmaal toe?’ Jezus antwoordde: ‘Niet tot zevenmaal toe, zeg ik je, maar tot zeventig maal zeven.
Dat zeventig maal zeven kan ons behoorlijk dwars zitten. Zo vaak? Je kunt toch niet aan de gang blijven. Neem Jona.  Is er vergeving voor Jona?
Lees meer

Zondag 13 augustus 2023  Als het onweert spreekt de HERE (2)
Psalm 29; Jona 2 en Matteüs 14, 22-33  Grote of St. Bavo kerk Haarlem
Als het onweert spreekt de HERE.
Dat leerde ik vroeger van de juffrouw in de eerste klas van de lagere school. Dik zeventig jaar geleden is dat nu. En in die vroege jaren vijftig van de vorige eeuw werd op mijn school met de Bijbel die Bijbel tamelijk letterlijk genomen. Jona zat in de walvis, Jezus liep over het water en als het onweer spreekt de HERE. Wat is er vandaag van dat geloof geworden?
Als het onweert spreekt de HERE. Dat besef komt uit psalm 29 die wij zojuist hebben gezongen. Machtig is de stem des Heren. Het dondert en bliksemt dat het een aard heeft in die psalm. Rivieren treden buiten hun oevers als vorige week in Slovenië. Bergen verschuiven, bomen breken, woestijnen beven. Bodemloos geweld.
Nu vandaag maken wij in kwadraat mee wat in die psalm bezongen wordt.Bodemloos geweld. Is dat soms de stem van de HEER die ons bij zinnen wil brengen? Of is dat veel te ver gezocht?
En wat denken jullie. Wat denken jullie nu vandaag als we met die psalm zingen “Boven ’t bodemloos geweld heeft de Heer zijn troon gesteld. Ooit sprak daar een diep geworteld vertrouwen uit dat de HEER het wilde water meester is. Wat doet alle klimaat-ellende vandaag met dat vertrouwen. Hebben wij dat nog of niet meer, eigenlijk niet meer.
Lees meer

Zondag 6 augustus 2023  Kan God een tafel dekken in  de woestijn?
Psalm 78 en Matteüs 14,13-21 Ontmoetingskerk, Haarlem-Schalkwijk
Kan God een tafel dekken in de woestijn?
Zou God in staat zijn een tafel te dekken in de woestijn?
Ooit vroegen mensen zich dat af. Het volk Israël om preciezer te zijn. Jullie kennen allemaal zijn geschiedenis. In Psalm 78 wordt die opgehaald. Dat was bevrijd uit Egypte. Dat mocht gaan naar beloofd land. Als een vuur ging God voor hen uit. Met een wolk beschermde Hij de achterhoede. Het koele water welde uit de rots.
Maar ja, de tocht is zwaar. Er wordt geploeterd in het zand. Er wordt geleden en gestreden in de woestijn. Er wordt gestreden voor vrijheid. Er wordt geleden omwille van de gerechtigheid.
Dat willen we niet. We willen eten zoveel als we willen.
Zou God in staat zijn een tafel te dekken in de woestijn?
Die vraag bleef bij mij hangen.
Lees meer

Zondag 23 juli 2023 De schat in de akker
Mat 13, 44-52  Verbondskerk Vijfhuizen
Wat mij opvalt in de verhalen die Jezus vertelt dat ze zo dicht bij ons gewo-ne leven staan. Er wordt gezaaid en gemaaid, gekocht en verkocht, gevist en gevangen, geploegd en gezwoegd. Het gaat over mensen als jij en ik die hun dagelijks leven leiden en hun dagelijks werk doen. We dromen van een goede toekomst en doen ons best. Het gaat goed met de kinderen en alles lijkt in orde.
Maar we schaatsen op dun ijs. En zomaar op een kwade dag lukt het niet meer en breekt het af in onze handen. Ons hoofd loopt om. Ons lijf is kwetsbaar. Ongeluk overkomt ons zomaar van de een op de andere dag. Een huilbui vol spanning gaat maar niet over. De knobbel is kwaadaardig. Je viert vakantie op Rhodos en de aarde brandt. Nog maar kort geleden was de herdenking van de ramp met de MH17 bij het monument hier in Vijf-huizen. Een vliegtuig vol vakantie vierend mensen wordt neergeschoten. Een veelvoud van mensen is in diep verdriet gedompeld. Allemaal gewone mensen als jij en ik maar met een breuk in hun bestaan en een kras op hun ziel. Wie van ons weet niet van breuken en verdriet?
Lees meer

Zondag 16 juli 2023 Vruchtbare stilte
Psalm 65 en Mat 13, 1-9  18-23  Oude Kerk Heemstede
De stilte zingt u toe, o Here, in uw verheven oord. Ik weet niet wat u voor associatie hebt bij deze beginregels. Bij mij waren ze altijd, eerlijk gezegd, nogal ydillisch. Bij de stilte van psalm 65 dacht ik altijd aan de stilte op een mooie wandeltocht samen met Hannie. Soms overkomt je dat als je geluk hebt. Helemaal stil behalve misschien het zoemen van een bij en het murmelen van een waterbeek. De stilte zingt u toe, o Here.
Of, dat kan ook, bij de stilte denk ik aan een inspirerende kloosterkapel voorafgaand aan de getijden.
Alles komt tot rust. De hectiek van de dag laat je achter je. Je ziel opent zich voor God
Dat komt al in de buurt van de psalm. De stilte zingt u toe, o Here, in uw verheven oord. Dat verheven oord is niet, althans in de psalm niet, Gods vrije natuur. Dat verheven oord is de tempel. Wij zullen ons naar Sion keren, waar Gij ons bidden hoort.
De stilte, die op het eerste gehoor zo vredige ydillische stilte, is niet de stilte in de natuur, niet de murmelende beek en het ruisende koren. Het is de stilte van mensen die de hand voor de mond hebben geslagen wanneer ze bedenken wat ze hebben aangericht.
Lees meer

Zondag 9 juli 2023 Zacht tegen hard
Matteüs 11,25-30 Verbondskerk Vijfhuizen
Kom bij mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan. Neem mijn juk op je. Dan zul je rust vinden voor je ziel. Dat zegt Jezus vanmorgen in het Evangelie. Het is een overbekend woord. Ik weet het. Maar het raakt me diep want ik ben vermoeid en ga onder lasten gebukt en ik zoek rust voor mijn ziel.
En ik denk zomaar dat dit voor jullie ook geldt. Want we leven in een gespannen, angstige tijd. Het lijkt ook of problemen steeds meer toenemen en steeds moeilijker op te lossen zijn. Er moet zoveel veranderd en aangepast worden en wat betekent dat dan voor mij? Boeren vrezen voor hun bedrijf en burgers voor hun baan. De jongeren kunnen geen huis vinden, lichamelijk en geestelijk kwetsbaren geen plek. De universiteiten hebben extra psychologen in dienst om overbelaste studenten bij te staan. Het lontje is heel kort. Niet alleen politici maar ook hulpverleners, treinconducteurs en politieagenten worden geïntimideerd en bedreigd. De oorlog dreigt voortdurend en de klimaatverandering spookt door mijn hoofd. Ik maak me zorgen om de toekomst van mijn kleinkinderen. Jezus, kan jij die zorgen van me afnemen, soms?
Wat bedoel je toch met dat juk? Wat bedoel je als je het hebt over rust voor mijn ziel?
Lees meer

Zondag 7 mei 2023 In het vaderhuis zijn vrouwen niet onderdanig
1 Petrus 3, 1-13  Nieuwe kerk Haarlem
In het huis van de Vader zijn vrouwen niet onderdanig.
In het huis van de Vader zijn vrouwen niet ondergeschikt aan hun man.
Dáár niet
Petrus schrijft dat in zijn Paasbrief aan de leden van de gemeente van Christus. Die gemeenteleden zijn de bewoners van het Vaderhuis, ik kom daar zo op terug.
In het huis van de Vader zijn vrouwen niet aan hun mannen onderworpen. Slaven, vrouwen en mannen zijn vrij en gelijkwaardig aan elkaar in dat huis.
Maar buitenshuis, zeg maar in de wereld, zijn vrouwen wel onderworpen aan hun mannen, net als slaven onderworpen zijn aan hun heren.  Dat schrijft Petrus ook in zijn brief.
Lees meer

Zondag 19 maart 2023  Over zien en niet zien
Johannes 9  Verbondskerk Vijfhuizen
Ooit zei onze Heer, die de blindgeborene de ogen opende: Wat baat het je als je de hele wereld wint maar schade leidt aan je ziel. Dat zei hij tegen de mens die maar rijkdommen opstapelde en alsmaar meer en meer groeien wilde. En dat is vandaag de blinde vlek die de nood van de schepping teweeg brengt. Tegenover die blinde vlek zet Hij zichzelf Hij die helemaal Gods werk belichaamt, die een ander mens niet vastzet maar aandacht heeft voor wat leeft in zijn hart en uitnodigt recht te doen, trouw te zijn en op deze geschonden aarde nederig de weg te gaan met God.
Lees meer


Zondag  5 maart 2023  Het gezicht van Jezus straalt als de zon
Matteüs 17, 1-9  Oude Kerk Heemstede
Het gezicht van Jezus straalt als de zon.  Even wordt zichtbaar wat God met ons mensen voor heeft en waar het werkelijk geluk te vinden is. Even wordt zichtbaar waar het op aankomt. Puur, echt, eenvoudig leven in verbondenheid met Hem.
Jezus gezicht straalt. Het is een bijzonder ontroerend beeld..
En dat komt omdat ik een associatie heb met het stralende gezicht van mijn jong gestorven kleinzoon Joris. Kijk.
Ik heb veel met hem gewandeld. De zwaar gehandicapte Joris zat in zijn rolstoel en ik liep er achter.
Muizenissen en zorgen. Wat zal er worden met hem. Hoe moet het met de zorg.  Piekeren over problemen en probleempjes. De mensen polariseren. De regering weet geen oplossing. Ik ook niet.
En daar zat Joris. Hij plukte met zijn handjes een blad en bekeek het aandachtig. Hij richtte zijn gezicht op de zon. En straalde.  En ik was getuige van een diep, innerlijk geluk dat hij zomaar gratis met mij deelde.
Lees meer

Zondag  26 februari 2023 Was het soms de bedoeling?
Eerste zondag in de veertigdagen  Pelgrimkerk, Haarlem
Daarna werd Jezus door de Geest meegevoerd naar de woestijn om door de duivel op de proef gesteld te worden.  Dat is een opvallende eerste zin van het Evangelie dat wij hebben gelezen. Is het soms de bedoeling dat de duivel mensenkinderen beproeft? Het lijkt er wel op. Wat gek, want dagelijks bidden wij toch met Jezus: Leidt ons niet in verzoeking maar verlos ons van de boze.
Toch lijkt het wel alsof het de bedoeling is. Het wordt beschreven als een vanzelfsprekende fase in het leven van Jezus. Eerst werd Jezus gedoopt en daarna werd Jezus door de Geest naar de woestijn geleid om verzocht te worden door de duivel.  
Lees meer

Zondag  22 januari  2023  Over jou staat geschreven
Psalm 139 en Matteus 4, 11-15  Bijbelzondag Verbondskerk Vijfhuizen
Kijk, de Bijbel.
Voor veel mensen is het een kostbaar boek. Het is het Woord van God dat ons troost en op de goede weg zet, zeggen we in de kerk. Het is een monument, een literaire schat die onze cultuur diepgaand heeft beïnvloed, zeggen mensen buiten de kerk. Het is een nagenoeg leeg begrip voor nog weer anderen, voor heel veel mensen tegenwoordig, denk ik.
De Bijbel roept ook weerstand op bij mensen die zich geen raad weten met alle geweld dat er in voorkomt en alle traditionele verhoudingen uit oeroude tijden die er in weerspiegeld worden. Dat vergt een enorme vertaalslag waar theologen zoals ik een dagtaak aan hebben en waar ook de Bijbelgenootschappen zich mee bezig houden. Wat moet je toch met zo’n oeroud boek vandaag.
Dat oeroude boek gaat over jou, zeggen de Bijbelgenootschappen deze zondag. Over jou staat geschreven.
Lees meer

Zondag  4 december 2022  Wie redt Ruth en Naömi?
Ruth 4,  13-17  Ontmoetingskerk, Haarlem
Wie redt Ruth en Naomi?
Naomi en Ruth zijn twee kansloze vrouwen.
Naomi is kansloos omdat haar man en daarna haar twee zonen zijn gestorven. Ze is inmiddels oud. Een oude kinderloze weduwe is Naomi. Ze heeft geen toekomst. Wie redt haar? Wie geeft haar hoop?
En Ruth. Dat is helemaal een kansloos geval. Ruth is een Moabitische. Een Israëlitische man heeft haar ooit in het buitenland opgeduikeld. Zo staat het letterlijk in de Bijbel. Moabitische vrouwen staan bekend als geboren verleidsters. Daar moet je niet mee van doen willen hebben. In Israël mag je niet aankomen met een Moabitische. Ze is in Israël een “nochri”, een illegaal.
Wie redt haar? Wie redt de mensen wie het leven uit handen is geslagen. Wie redt jou en mij als het ons bij de handen afbreekt. Wie redt Ruth en Naomi?
Lees meer