Home
Artikelen
Preken

Geen mens is illegaal of sommigen toch wel?
april 2015

Volgens de ex-bewoners van de vluchtgarage in Amsterdam is bed, bad en brood niet genoeg. Na lange omzwervingen in verlaten bedrijfspanden en  provisorische tentenkampen willen ze  een echte oplossing. Die echte oplossing is een verblijfsvergunning, een werkvergunning, woonruimte, medische zorg en zo lang ze geen werk hebben een uitkering op minimum-niveau.  Dat willen zij niet alleen. Dat willen miljoenen mensen.  Ze willen weg uit hun thuissituatie en hier leven. Ze willen niet profiteren. Ze willen werken. Ze willen de handen  uit de mouwen steken en een bestaan opbouwen. Ze willen wat iedereen wil. Een kans om wat van je leven te maken.
Maar volgens de Nederlandse overheid zit die kans om hier in Nederland wat van je leven te maken er niet in als je geen verblijfsvergunning hebt.  Die vergunning heb je als je Nederlander bent en krijg je  als je familie bent of wordt van een Nederlander, als je uitgenodigd wordt uit een vluchtelingenkamp of als je politiek vluchteling of oorlogsslachtoffer bent en kans hebt gezien om Nederland te bereiken.  Alle anderen moeten terug naar hun land van herkomst.
Is dat rechtvaardig?  Wanneer je een medemens in de ogen kijkt is dat hartverscheurend moeilijk vol te houden.  Je komt uit een straatarm dorp in West-Afrika, hebt onvoorstelbare ontberingen geleden en hoge offers gebracht, bent eindelijk hier  en moet dan terug naar dat straatarme land.  “Geen mens is illegaal” scandeerden schoolkinderen bij het tentenkamp van asielzoekers in de Amsterdamse Pijp.  Veel kerkmensen zeggen het ze na. Regering doe niet zo harteloos.
Toch weten we allemaal dat er ook een   andere kant is.   Niet iedereen die dat wil, kan hier toegelaten worden.   Het land zou te klein zijn.   Wat is dan rechtvaardig?
Ik denk dat tegenover de onvoorstelbare nood in de wereld een ruimhartiger immigratiebeleid nodig is.  Laat Nederland  samen met de andere Europese landenmeer vluchtelingen opnemen dan nu gebeurt.  En laat het zo eerlijk mogelijk gebeuren. 
Het komt veel voor dat mensen met veel te hooggespannen verwachtingen over rijkdom en geluk in Europa hun eigen land hebben verlaten.  Mensensmokkelaars maken misbruik van hun dromen. Maar niet iedereen die dat wil kan worden toegelaten en als het niet klopt dat je oorlogsslachtoffer of politiek vluchteling bent, moet je terug. Is dat onrechtvaardig? Ik vind van niet. 
Toch zijn er mensen die niet terug willen.  Dan toch maar opnemen?  Dat zou onrechtvaardig zijn tegenover hen die wel meewerken aan terugkeer en ook tegenover de mensen in de vluchtelingenkampen aan de randen van de oorlosgsgebieden. Als je terug kunt maar niet wilt, dan ben je hier illegaal.
Moeten we illegalen aan hun lot overlaten? Nee, dat vind ik niet.  Je zet illegalen niet op straat.  Bed, bad en brood is wel het absolute minimum.   Dat is geen oplossing.  Dat is een noodvoorziening.  Die noodvoorziening voor illegalen  willen sluiten is inhumaan.
Maar een oplossing is het niet.  Daarom hoort bij bed bad en brood begeleiding.  Begeleiding die gericht is op terugkeer want niet iedereen die dat wil kan hier blijven.
Als mensen bed, bad en brood verkiezen boven een mogelijke terugkeer, dan is dat maar zo.  Een oplossing is het niet, nee. Maar daar kiezen ze dan zelf voor.
Ik snap niet dat over bed, bad en brood een kabinet bijna is gestruikeld.

foto Jan C. Bos

.