Home
Artikelen
Preken

Vasten op zijn grieks?
februari/maart 2012

Een Nederlandse minimumloner verdient EUR 1400 bruto per maand.
Een Griekse minimumloner verdient EUR 700 bruto per maand. Daar moet door financieel wanbeleid van de Griekse regering, door belastingontduiking van Griekse rijken, door vriendjespolitiek, door ouderwetse patronage ťn door wanbeleid van Amerikaanse en Europese banken nu 20% op worden gekort. De minimumloner houdt van z’n 700 EUR bruto per maand er nog EUR 550 over. Ook mensen met een heel klein pensioen in Griekenland worden flink gekort. En jonge mensen in Griekenland kunnen geen kant uit want er is geen werk.
Waarom betalen de verkeerde mensen de financiŽle crisis die Europa nu al tijden in zijn greep houdt.
In Nederland is het economisch klimaat in vergelijking met Griekenland een stuk gunstiger. De belastingmoraal is hoger, de belastingdienst efficiŽnter, de arbeidsmarkt flexibeler. Toch is ook hier crisis en ook hier heb ik het gevoel dat de verkeerde mensen bloeden: de mensen met de kleine baantjes, de flexwerkers die na twee jaar weer ontslagen worden zodat ze geen vast contract krijgen en opnieuw onzeker verder moeten. Het aantal mensen onder de armoedegrens groeit. Soms is dat het gevolg van te grote voet in het verleden, foute beslissingen, te hoge lening bij een bescheiden inkomen. Maar vaker worden ze slachtoffer van de nieuwe wind die er waait. Laat de markt zijn werk doen. Zo weinig mogelijk regels. Zo min mogelijk bescherming. Daar worden we uiteindelijk allemaal beter van. Niet dus. Daar worden jonge, sterke, slimme mensen beter van. Daar worden de mensen die geluk hebben beter van. Daar worden de mensen met de vaste banen in redelijk veilige sectoren beter van. Maar anderen worden er niet beter van. De schoonmakers worden er niet beter van. De thuiszorgers en verpleeghulpen worden er niet beter van. De secretaresses op uitzendbasis worden er niet beter van. De mensen in de arbeidsvoorziening worden er niet beter van. Het wordt hier killer en Amerikaanser inclusief de Amerikaans blije glimlach van onze jonge en dynamische premier.
Ik word er niet blij van. Helemaal niet.
Nee, dit wordt niet een propagandaverhaaltje voor de SP. Die partij heeft net zo goed zijn beperkingen en goede punten als andere partijen. Ik wil graag dat onze hele samenleving bij zinnen komt en rekening gaat houden met de slachtoffers van de neoliberale politiek van de laatste tijd. Ik wil dat succesvolle en goedgebekte Nederlanders ophouden met hun moralisme over uitvreters en profiteurs. Want dat is zo eenzijdig.
Ik wil dat deze samenleving verandert, eerlijker wordt, beter zorgt, aandachtiger is en milder, zorgvuldiger omgaat met wat God ons mensen heeft gegeven.
foto Jan C. Bos

.